divendres, 10 de febrer del 2012

la lluna i la seva influència sobre el nostre dia a dia

Tots sabem la influència que exerceix la lluna sobre les nostres feines. La cultura popular està plena de refranys i coneixements que lliguen les feines de pagès a les diferents fases lunars. Aquí us deixo 4 notes orientatives per aquells que vulguin orientar els treballs agrícoles amb els cicles lunars.


  • En lluna plena, serà el període més propici per la collita, girar les piles de compost o plantar les plantes de fruit. També, si volem aturar el vigor de l'arbre o accelerar-ne la fructificació, és un bon moment per realitzar les feines de poda.
  • En la fase de lluna decreixent, són els moments adequats per transplantar o per plantar tubercles. Les feines més importants de poda s'han de realitzar en aquest període. De forma general direm que les feines realitzades en lluna plena o quart minvant afavoreixen a la producció de fruita, en contra del creixement vegetatiu.
  • En el moment de lluna nova, és el moment idoni per plantar, adobar o eliminar les males herbes. També es poden realitzar feines de poda sobre arbres petits, per tal de desenvolupar el creixement vegetatiu de l'arbre.   
  • En la fase de lluna creixent, qualsevol feina que realitzarem comportarà el creixement vegetatiu de l'arbre. Són els moments més idonis per sembrar plantes d'horta d'altura que donen fruits (no seria el cas dels enciams per exemple que s'haurien de sembrar en lluna decreixent).
Al final d'aquest bloc trobareu un "gadget" que us informarà de la fase lunar en que us trobeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada