dilluns, 7 de juny del 2010

els ocells i els porcs senglars malmeten un 30% de la collita de cirera


Al llarg d'aquestes darreres setmanes un important número d'agricultors de les comarques Penedès-Anoia han patit danys importants sobre les seves collites de cirera. L'entitat que agrupa a la majoria dels fructicultors d'aquestes comarques, ADV Fruita Dolça de l'Alt Penedès, xifra els danys sobre les varietats primerenques (burlat i brooks) entre un 20-30%.

Els danys són provocats per importants grups d'estornells negres i virulents porcs senglars. Els primers provoquen danys directes sobre els fruits picotejant-los, de tal manera que aquests deixen de ser comercials. Per altra banda, deixen la resta de fruits tacats i untats del suc de la cirera picotejada, aquest dificulta la recol.lecció i posterior selecció de fruits. El segon cas, el porc senglar, a banda de provocar danys directes sobre els fruits, fa unes destrosses molt importants sobre el cirerer. D'aquesta manera, trenca rames i guies de l'estructura de l'arbre. Tot plegat dificulta la producció de l'any vinent i, en alguns casos, pot arribar a donar la mort de l'arbre. El total de la superfície afectada seria ahores d'ara d'unes 30 hectàrees , comprenen molts municipis: Subirats, Avinyonet del Penedès, Piera, Torrelavit, Sant Pere Riudebitlles, ...

Els danys sumats a la poca producció de la cirera primerenca fa que algunes parcel.les no siguin viables econòmicament realitzar-ne la recol.lecció de fruits. L'important cost de mà d'obra que suposa per l'agricultor no compensa els preus que es paguen a mercat pel producte.

A més, l'agricultor comença a patir per la collita de préssec, que en breu donarà el tret de sortida a la nostra comarca. El porc senglar en els darrers anys ha malmés les produccions de préssec d'una manera molt important i fa tant sols uns dies que es varen començar a trobar els primers danys sobre préssec no madur.

És per tot plegat que ADV Fruita Dolça de l'Alt Penedès reclama un compromís en ferm de les administracions competents (Medi Ambient i Agricultura), per tal que posi mesures de protecció contra aquest tipus d'animals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada